Marcel Sijm   

 
 


Na aanvankelijk werkzaam te zijn in de psychiatrie is Marcel SIjm theatermaker geworden en werkt hij met name in het muziektheater. Hij beperkt zich niet tot een bepaalde muziekstijl maar maakt hedendaags muziektheater met gecomponeerde en improviserende, klassieke en populaire muziek. Hij heeft een sterk engagement voor de Nederlandse taal.
Zijn reputatie vestigde Marcel Sijm niet alleen in het theater, maar ook bij locatieprojecten; het IJsselmeer, de stadswallen van Amersfoort, de mijnen van Essen en de zandafgraving op Oerol veranderde hij in muziektheaterpodia.


Sijm regisseert veel repertoire opera: The Consul, La Damnation de Faust , The Rake’s Progress, I Lombardi, Aïda en Macbeth, Carmen, Robinson Crusoë, Il Viaggio a Reims, Der Kaiser von Atlantis en A Night at the Chinese Opera, Kopernikus. Maar zijn grootste kracht ligt in het ontwikkelen e


Voor De Nationale Reisopera regisseerde hij Der Freischütz, Sweeney Todd en SnowWhite van Micha Hamel in een set van Marc Warning en met kostuums van Arno  Bremers.In 2011 was zijn werk voor het eerst te zien bij De Nederlandse Opera in de wereld-

première van Legende; een opera van Peter-Jan Wagemans (voor foto’s; zie de engelse pagina).  Sindsdien regisseerde hij voor hen Kopernikus van Claude Vivier en Reimsreisje van Giacomo Rossini. Mei 2016 maakte hij hier zijn tweede jeugdopera Hondenhartje, ditmaal vanuit een nieuw concept en met nieuwe compositie.


Sijm maakt regelmatig jeugd- en familievoorstellingen. Opera met dans- en handorgels, de jeugdopera Jimmy op tekst van Edward van de Vendel en muziek van Edward Top. Voor orkest MaxTak, waarvan hij artistiek leider was, maakte hij met Suzanne van Lohuizen de Toon Tellegen bewerking Reis naar de Steppe en met Ted van Lieshout en jazzcomponist Oene van Geel de voorstelling Ik en de Koningin. Hij ontwikkelde een bewerking van Mozarts Così Fan Tutte voor twee rappers, twee sopranen, twee R&B-zangers, DJ en strijktrio met muziek van Mozart, Oosterhuis en van Sonderen voor teenagers.

Met componist Florian Magnus Maier maakte hij FRANKenSTEIN, filosofie en spanning voor kinderen van zes jaar.  Voor Oorkaan en De Doelen maakte hij De Grote Kleine Kerstrevue. Hij regisseerde Het Feest van Sinterklaas met Ernst en Bobby in de Ahoy en maakte het concept en regie voor Reimsreisje van Rossini voor De Nationale Opera.

 

                                 regisseur, muziektheatermaker

© Marco Borggreve

De Nationale Opera: Legende                                                                  

                                        van Peter-Jan Wagemans, Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Reinbert de Leeuw


Triomf van de verbeelding in Wagemans ’Legende’

Woensdagavond kon men zich vergapen aan die bijzondere, overweldigende, overtuigende, kleurrijke en fantasievolle enscenering, die naadloos aansloot op de ongegeneerd bonte wereld die het ’kind’ Wagemans in zijn partituur en libretto neerpende.                                     (Trouw, Peter van der Lint)


Spectaculaire heksenketel eindigt op betoverende hoogte

                                                                     (de Volkskrant, Frits van der Waa)

Ongebreidelde droom

Tijdens Legende komt er heel wat op de toeschouwer af.  Je blijft je vergapen. De uitstekend gespeelde en gezongen voorstelling lijkt daarmee vooral een ode aan de ongebreidelde fantasie.                 (NRC, Jochem Valkenburg)


Kinderlijk verraad         

Regisseur Marcel Sijm heeft zich, met instemming van de componist, aan bijna geen van diens regieaanwijzingen gehouden, maar hij heeft heel sterke lijnen uitgezet waardoor de opera veel meer is geworden dan een flauw avonturen-verhaal over Prikkebeen die zijn zuster Ursula ontvlucht, in de buik van een walvis terechtkomt, zijn geliefde Nel vindt, verliest en weer terugvindt en nog allerlei bizarre dingen meemaakt.         (De Groene Amsterdammer, Max Arian)

Prikkebeen in de opera

De vormgever Marcel Warning en de regisseur Marcel Sijm hebben hun fantasie de vrije loop gelaten. Marcel Sijm probeert in zijn regie het ondoorgrondelijke verhaal zo duidelijk mogelijk te visualiseren.      (De Telegraaf, Eddie Vetter)

                 Sijm regisseerde

          Reimsreisje

                 voor de Nationale Opera

             met Stevie Ann als Corinna

Sijm regisseerde

Sweeney Todd

voor de Nederlandse Reisopera

met Sanne Wallis-de Vries als Mrs. Lovett

en Dale Duesing als Sweeney Todd